Cele mai mari greseli pe care le facem conştient şi ne strică dinții

Articole

Cele mai mari greseli pe care le facem conştient şi ne strică dințiiDinţii frumoşi şi sănătoşi nu se întreţin numai la stomatolog. Ca să ne păstrăm frumuseţea danturii trebuie să învăţăm să ne protejăm singure dintii şi să ştim care sunt cele mai nocive alimente pentru aceştia.

Medicul stomatolog Anca Vereanu ne spune cum ne facem singure rău dinţilor. Iată cum ne stricăm dantura fără să ştim:

MÂNCĂM SEMINŢE

Seminţele strică smalțul. Un consumator constant de seminţe se vede de la distanţă pentru că are dintii ciobiţi în zona în care desface seminţele.

CONSUMUL BĂUTURILOR ACIDULATE

Se însoţeşte în timp de o demineralizare a dinţilor odată cu apariţia cariilor. Dacă totuşi vă plac, trebuie curăţaţi dinții prin clătire, folosind apa de gură.

GRABA ŞI VITEZA CU CARE NE SPĂLĂM PE DINŢI

„Tehnica corectă de periaj necesită un timp de cel puţin 1,5-2 minute.  Când ne grăbim, nu periem dintii mai mult de 30 de secunde şi evident, neglijăm anumite zone. Încercaţi să vă cronometraţi, dar fiţi corecţi, nu vă furaţi căciula singuri! Şi veţi  vedea că am dreptate. Este mult mai important să facem corect periajul seara deoarece există resturi alimentare de peste zi care sunt îndepărtate”, spune Anca Vereanu.

Periajul de dimineaţă este important pentru senzaţia de curăţire şi de gust fresh.

LAPTELE CONSUMAT SEARA

CONSUMUL DE ALIMENTE DULCI, LIPICIOASE, SEARA TÂRZIU

De multe ori acestea rămân lipite pe dinţi şi nu se duc nici la un periaj riguros.

TRAUME MECANICE

  • Fetele deschid capacul lipicios de la ojă cu dinţii! Nu vă miraţi dacă într-o zi va crăpa un dinte.
  • Spargerea bomboanelor tari sau a fisticului cu coajă.
  • Persoanele care scrâşnesc dinţii (freacă dinţii în somn, când sunt nervoşi sau stresaţi). Trebuie neapărat să meargă la dentist pentru a le face gutiere de plastic pentru noapte, în scopul protejării dinţilor.
  • Periajul prea agresiv, unidirecţional, cu periuţe tari. Periajul doar în sens orizontal stânga-dreapta, cu periuţe cu peri tari, produc leziuni în smalț care se agravează în timp, ducând la durere şi necesitatea protezării.
  • Obiceiuri vicioase: rosul unui creion în timpul unui act care solicită concentrare, țigara ţinută încontinuu în gură, hairstylistii care desfac agrafele de păr cu dinţii – au dinţii ciobiţi.

Articol disponibil pe perfecte.ro