Cum pastram sanatatea dintilor

Articole

Cum păstrăm sanatatea dintilorZâmbetul frumos şi sănătos depinde de genetică, dar foarte mult şi de îngrijirea corespunzătoare a dinţilor. Cum păstrăm sanatatea dintilor? Iată câteva sugestii de la medicul primar stomatolog Anca Vereanu despre impactul alimentaţiei, importanţa alegerii periuţei de dinţi potrivite, albirea naturală şi combaterea fricii de dentist a copiilor.

Greşeli de  îngrijire dentară

Frecvenţa defectuoasă la medicul stomatolog. Nu mergem la control o dată pe an şi la detartraj sau cleaning profesionist de două ori pe an.

Nu ne periem întotdeauna cu atenţie dinții. Periajul corect se face cel puţin două minute. Se începe din stânga sus, se periază jumătatea stânga cel puţin 30 de secunde, pe partea exterioară a dinţilor, pe partea interioară şi pe zona masticatoare, apoi se trece pe partea dreaptă sus şi se repetă mişcările.

Ulterior, se trece la mandibulă şi se periază la fel, câte 30 de secunde minim pe fiecare jumătate de arcadă. La final, se reia întregul ciclu. Uneori este nevoie să reîmprospătăm pasta, ceea ce e chiar indicat. Foloseşte paste de dinţi fără agenţi tensioactivi (detergenţi), care fac spumă multă.

Mâncăm dulciuri după ora 18.00. Este bine să nu consumăm seara ciocolată sau bomboane lipicioase, dulceţuri, creme de ciocolată etc., pentru că nu se pot îndepărta uşor de pe dinţi, nici în cazul unui periaj serios. Rămân pe dinţi, se transformă peste noapte în acizi şi atacă smalțul, apărând astfel cariile.

Consumăm mâncare din ce în ce mai prelucrată. Este vorba despre iaurturile cu fructe, croissante, budinci, sufleuri, care lasa resturi cremoase între dinţi, favorizând iarăşi formarea cariilor – de această dată, cariile dintre dinţi. Dacă luăm masa în oraş şi nu ne putem spăla pe dinţi după, putem îndepărta aceste resturi moi dacă mâncăm un măr tare sau mestecăm timp de 30 de minute o gumă de mestecat.

Ne place vinul roşu? Atunci trebuie să spălăm bine dinţii cu paste profesionale de albire. O metodă veche şi foarte bună este frecarea dinţilor cu periuţa pe care presărăm bicarbonat de la farmacie. Banalul bicarbonat are un efect fantastic de curăţare, albire şi echilibrare a acidităţii salivare.

Alimentaţia şi sanatatea dintilor

Sanatatea dintilor noştri nu mai este influenţată de ce mâncăm, deoarece dinţii sunt deja formaţi şi ei nu vor fi mai sănătoşi dacă mâncăm, de exemplu, vitamine. Nivelul ridicat de igienă este cel care ne menţine dantura frumoasă şi sănătoasă.

Orice am mânca, este important să spălăm bine dinții după mese şi, mai ales, seara, înainte de culcare. Crudităţile tari (precum merele şi morcovii) ajută la o curăţare mecanică, iar disciplina orelor şi a alimentelor consumate contribuie, de asemenea, la menţinerea sănătăţii dentare.

Prevenţia cariilor presupune…

… igiena despre care am vorbit anterior şi, în plus, folosirea accesoriilor pentru o curăţare optimizată: periuţele interdentare, aţa dentară şi duşul bucal. Acesta din urmă este un dispozitiv fantastic de curăţare, care, cu ajutorul unui jet de apă, elimină toate micile resturi alimentare din zonele greu de curăţat.

Cei care au punţi sau coroane din porţelan, ar trebui să folosească duşul bucal la cel puţin două zile, pentru igienizarea spaţiilor de sub coroane, care nu sunt accesibile  periuţei de dinţi.

Modalităţi naturale de albire a dinţilor

Aşa cum spuneam, poate avea efect de albire periajul de două ori pe săptămînă cu bicarbonat de la farmacie. Din păcate, nu există substanţe naturale care albesc dintii.

De obicei, substanţele naturale înnegresc dinții: cafeaua, ceaiul negru, vinul roşu, sfeclă. Vegetarienii, adepţii dietelor vegane, au dinţii cu coloraţii accentuate de substanţele naturale din legume.

Copiii şi stomatologul

Copilul trebuie dus la control începînd cu vîrsta de doi ani sau din momentul în care are dintii erupţi; o dată pe an, chiar dacă părintele considera că nu este cazul. Prima vizită la dentist trebuie să fie una prietenoasă, doar pentru control.

Dacă aşteptam să apară durerile la dulce, înseamnă că există o carie avansată şi, bineînţeles, prima experienţă cu dentistul nu va fi deloc una bună pentru copil, astfel putînd debuta angoasa de dentist, cu continuitate pînă la maturitate.

Este bine să găsiţi un dentist de copii, un pedodont, pentru că în cabinetele dedicate copiilor există jucării, copiii primesc mici atenţii, se pot uita la desene animate, şi tot acest ambient prietenos contribuie la bună relaţie medic-copil.

Eficienţa aparatului dentar

Aparatele dentare, în funcţie de tipul lor, sunt eficiente la orice vârstă. Adulţii au aparat dentar fix care trebuie purtat luni de zile şi care presupune igiena crescută.

Vizitele la ortodont sunt lunare şi absențele din ţară, pe perioade lungi, pot compromite rezultatul. De asemenea, dacă avem un copil care va purta aparat, toate persoanele care intră în contact cu acesta trebuie avizate şi responsabilizate.

Întrucât, în cazul aparatului mobil, copilul are o grijă în plus: să îl îngrijească, să nu-l piardă, să îl poarte cât mai mult timp, iar pentru asta are nevoie de susţinere şi supraveghere. Acasă, seara, verificăm şi supraveghem copilul să se spele bine pe dinţi şi să spele aparatul, pe care apoi îl verificăm şi îl dezinfectăm personal.

Periuţa de dinţi

Periuţele de dinţi se aleg în funcţie de problemele fiecăruia. Există periuţe dure care pot produce leziuni pe suprafaţa dinţilor din cauza combinării perilor duri cu forţa de periaj.

Acestor persoane care se periază cu putere le recomand periuţe moi sau medium. Cei care au afecţiuni gingivale şi parodontale, sângerări, ar trebui să folosească periuţe mai moi, precum şi paste de dinţi cu conţinut antimicrobian şi antiseptic.

În general, o persoană fără probleme poate folosi periuţe medii că tărie cu paste de dinţi normale, eventual fără detergenţi.

Alegerea implantului

Înainte de toate, ne alegem un doctor bun, în care să avem încredere. Recomandarea este cea mai importantă. Să fie un medic cu experienţă mare în implantologie, un medic de notorietate în domeniu, care să ofere explicaţii despre manevra chirurgicală şi materialele folosite.

Trebuie să comunice tipul implantului, marca, provenienţa sa. Implanturile cele mai bune nu sunt cele mai ieftine, dar au garanţia unui produs de calitate, verificat ani de zile, cu componente rezistente şi durabile.

Acum nu mai vorbim despre implanturi care ţin cinci ani, ci 20 de ani sau mai mult. De fapt, la ora actuală, nu se dă nicio limită în timp a durabilităţii tratamentului pe implanturi, deoarece, teoretic, implantul este un şurub care, dacă este de calitate, nu ar trebui să creeze probleme.

Bineînţeles că durata de viaţă a implanturilor depinde mult de igiena şi de obiceiurile alimentare ale pacientului, de cât de des vine la control (ar trebui o dată pe an), de eventuale alte patologii asociate care pot interveni.

Implantul este o intervenţie simplă, curată, care durează circa zece minute (pentru un implant). Este important să alegem bine doctorul,  calitatea implantului, să punem întrebări, să ne informăm şi să nu alegem doar după criteriul preţului.

Impactul stilului de viaţă

Extrem de nocive pentru dinţi sunt: fumatul, alcoolul, dulciurile, băuturile carbogazoase. Stresul este un factor favorizant, prin asocierea lui cu alte obiceiuri vicioase precum consumul în exces de dulciuri, rosul stiloului, al unghiilor etc., care strică dinții.

Respiraţia neplăcută

Respiraţia urât mirositoare vine, de cele mai multe ori, de la lucrări protetice vechi, sub care putrezesc alimente ce emană mirosul urât. În primul rînd, trebuie mers imediat la dentist pentru detartraj şi periaj amănunţit, iar acasă folosim zilnic duşul bucal.

Dacă mirosul persistă, poate că ar trebui schimbate lucrările protetice, mai ales dacă sunt vechi de peste zece ani. O altă cauză a mirosului urât este limba încărcată, care are la suprafaţă celule moarte pe care le îndepărtăm prin periaj. Duşurile bucale, de exemplu, curăță stratul de depunere cu ajutorul jetului de apă şi a unei suprafeţe care raclează.

Dr. Anca Vereanu este medic primar stomatolog, specialist chirurg dento-alveolar şi asistent universitar, UMF „Carol Davila“ Bucureşti, specializată în implantologie, doctorand în stomatologie. Contact: Clinica Dr. Vereanu, str. Pariş, nr. 22, telefon 0740.606.606, contact@clinicavereanu.ro.

Articol publicat în revista Psychologies, disponibil online aici.

<style><!-- [et_pb_line_break_holder] -->/********Advent Calendar 2017 - 12********/<!-- [et_pb_line_break_holder] -->/*******Pixel Perfect Blurb Modules*******/<!-- [et_pb_line_break_holder] -->/**************By Divi Soup***************/<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->/*Align the columns, add the shadow and transition*/<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->.ds-advent-12 .et_pb_column {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> display: -webkit-box;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> display: -ms-flexbox;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> display: flex;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> -webkit-box-orient: vertical;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> -webkit-box-direction: normal;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> -ms-flex-direction: column;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> flex-direction: column;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> -webkit-box-pack: justify;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> -ms-flex-pack: justify;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> justify-content: space-between;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> -webkit-box-shadow: 0px 12px 18px -6px rgba(0, 0, 0, 0.3);<!-- [et_pb_line_break_holder] --> box-shadow: 0px 12px 18px -6px rgba(0, 0, 0, 0.3);<!-- [et_pb_line_break_holder] --> -webkit-transition: all .5s ease;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> transition: all .5s ease;<!-- [et_pb_line_break_holder] -->}<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->/*Overlap the icon*/<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->.ds-advent-12 .et_pb_blurb_content {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> margin-top: -75px;<!-- [et_pb_line_break_holder] -->}<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->/*Add the icon shadow and transition*/<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->.ds-advent-12 .et-pb-icon {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> -webkit-box-shadow: 0px 12px 18px -6px rgba(0, 0, 0, 0.3);<!-- [et_pb_line_break_holder] --> box-shadow: 0px 12px 18px -6px rgba(0, 0, 0, 0.3);<!-- [et_pb_line_break_holder] --> -webkit-transition: all .5s ease;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> transition: all .5s ease;<!-- [et_pb_line_break_holder] -->}<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->/*Increase shadows on hover*/<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->.ds-advent-12 .et_pb_column:hover,<!-- [et_pb_line_break_holder] -->.ds-advent-12 .et_pb_column:hover .et-pb-icon,<!-- [et_pb_line_break_holder] -->.ds-advent-12 .et_pb_column:hover .et_pb_button {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> -webkit-box-shadow: 0px 12px 18px 0px rgba(0, 0, 0, 0.3);<!-- [et_pb_line_break_holder] --> box-shadow: 0px 12px 18px 0px rgba(0, 0, 0, 0.3);<!-- [et_pb_line_break_holder] -->}<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->/*Adjust margin on tablets*/<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->@media all and (min-width: 480px) and (max-width: 980px) {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> .ds-advent-12.et_pb_row_4col .et_pb_column:nth-last-child(-n+2) {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> margin-top: 75px;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> }<!-- [et_pb_line_break_holder] -->}<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->/*Adjust margin on mobiles*/<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->@media all and (max-width: 479px) {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> .ds-advent-12 .et_pb_column {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> margin-bottom: 100px !important;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> }<!-- [et_pb_line_break_holder] --> .ds-advent-12 .et_pb_column:last-of-type {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> margin-bottom: 0px !important;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> }<!-- [et_pb_line_break_holder] -->}<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->/********Advent Calendar 2017 - 12********/<!-- [et_pb_line_break_holder] -->/****End - Pixel Perfect Blurb Modules****/<!-- [et_pb_line_break_holder] -->/**************By Divi Soup***************/<!-- [et_pb_line_break_holder] --></style>