Dantura sanatoasa in perioada sarcinii
In primul rand va multumim pentru timpul acordat acestui interviu. Stim cat de incarcat este programul dumneavoastra, dar mamicile Smartparent apreciaza si respecta sfaturile unui specialist.
1.Foarte multa lume afirma ca atunci cand este gravida o viitoare mamica risca ”sa ramana fara dinti”, sarcina afectand starea de sanatate a dintilor. Cat este edevar si cat mit in aceasta afirmatie?
Este mult prea mult spus ca se pierd dintii. De fapt adevarul, punctul meu de vedere de medic dar si de mama de 2 copii, este urmatorul.
In sarcina pot aparea diferite neplaceri legate de cavitatea orala, cel mai des intalnite ar fi gingivitele de sarcina sau mai popular explicat, inflamatii la nivelul gingiilor care trebuie atent ingrijite.
Gravidele pot avea stari de somnolenta, oboseala, greturi, unele seara, exact la momentul in care ar trebui facuta igiena de seara a gurii. Si atunci multe amana sa o faca sau n-o mai fac deloc. Fenomenele inflamatorii ale gingiei se agraveaza in lipsa unei igiene orale adecvate si atunci apar sangerarile si durerile.
Aceste neplaceri pot fi evitate urmarind cativa pasi importanti:
- controlul la dentist imediat ce ati aflat ca sunteti gravida (daca nu l-ati facut inainte)
- detartraj cu periaj si prophyjet
- rezolvarea cat mai rapida a diverselor carii existente.
Nu avem cum sa stim evolutia unei sarcini, care poate decurge normal sau cu probleme care poate vor impune repaus la pat pentru o perioada mai indelungata (in cazul placentei previa, probleme cu colul, etc). De aceea trebuie facute aceste controale inainte de a ramane gravida sau imediat dupa ce a aparut sarcina.
Pentru cele care au deja probleme cu gingiile – sangerari,dureri – trebuie mers la dentist pentru acel cleaning professional apoi mentinuta igiena corecta acasa.
Igiena corecta inseamna:
- Periaj corect, timp de 3 minute , de 2 ori pe zi cel putin.
- Folosirea apelor de gura dupa periaj
- Utilizarea dusului bucal o data pe zi sau macar la 2 zile.
2. Pentru o dantura sanatoasa, gravida trebuie sa faca ceva in plus in timpul sarcinii fata de grija obisnuita?
Multe gravide au greturi si nu suporta pasta de dinti sau gustul ei. Fiecare trebuie sa-si gaseasca produsul confortabil, dar un lucru trebuie sa stie: igiena trebuie tinuta mai riguros decat atunci cand nu erau gravide. Daca nu se suporta pasta de dinti, periajul poate fi facut si fara pasta. 9 luni cat dureaza o sarcina este timpul ideal pentru carii care apar si se si agraveaza in acest interval.
Am vazut multe gravide in cabinet in decursul anilor mei de practica si declar cat se poate de cinstit ca acele gravide care au fost riguroase cu igiena nu au avut nici o problema, iar cele care nu au respectat regulile unei igiene corecte au avut explozii de carii care apoi au dus la obturatii multiple, coroane si fatete pentru a salva aspectul estetic.
3. Cum inlaturam teama de a merge la stomatolog in timpul sarcinii?
Nu trebuie sa existe teama de dentist. O femeie care isi planifica o sarcina trebuie sa faca niste analize si sa rezolve problemele pe care le are inclusiv pe cele dentare. In cursul unei sarcini nu se fac tratamente majore dentare care poate sunt insotite de stres, drumuri multiple la dentist si necesitatea radiografiilor. In timpul sarcinii se pot face tratamente neinvazive cum ar fi detartraje, carii si chiar extractii daca acestea sunt in urgenta. Se poate face anestezie dar este de evitat daca se poate. Gravida trebuie sa vina macar o data la control in timplul sarcinii si, obligatoriu, imediat ce sesizeaza probleme gingivale.
Ceea ce auzim la TV – clatitul cu diferite solutii sau folosirea anumitor paste de dinti – nu opresc sangerarile, cum fals se declara. Sangerarile sunt consecinta unor inflamatii, date in principal de tartru subgingival si acest fapt se constata si rezolva la dentist.
4. La final va rugam sa ne impartasiti, pe scurt, cele mai importante lucruri pentru o dantura sanatoasa, atat in perioada sarcinii, cat si in restul timpului.
Dantura sanatoasa este o dantura fara carii, fara dinti absenti. De asemenea, obturatiile (plombele) existente trebuie sa fie corect facute, sa nu agate mancarea, sa nu ramana resturi alimentare intre dinti si sa nu fie de alta culoare decat dintii. O obturatie care si-a schimbat culoarea in galben este o obturatie veche care ar trebui schimbata pentru ca probabil si marginile ei nu mai inchid bine si poate aparea o carie secundara. In aceasta perioada ne intereseaza confortul gravidei, lipsa durerilor si sangerarilor gingivale. Nu se fac albiri sau lucrari protetice de anvergura .
Estetica dentara se poate rezolva dupa nastere si ideal dupa perioada de alaptare cand exista mai mult timp si disponibilitate pentru vizitele la dentist.
Este indicata schimbarea tuturor obturatiilor vechi de amalgam datorita riscului de intoxicare cu mercur. Ele se pot inlocui cu obturatii din compozit sau cu incrustatii ceramic, variante moderne si foarte estetice.
Perioada de sarcina trebuie sa fie frumoasa si linistita. Nimic nu trebuie sa strice echilibrul si starea de bine a gravidei. Dar aceasta stare depinde cel mai mult de gravida si de cum isi gestioneaza ea aceasta perioada. Ea este general managerul starii de bine.