Hipersensibilitatea dentară: cauze și prevenție
Hipersensibilitatea dentara: cauze şi prevenţie
Hipersensibilitatea dentară este o problemă de sănătate orală care afectează aproximativ 16% din populaţie şi 80% dintre persoanele care se confruntă cu parodontopatie. Hipersensibilitatea dentară se manifestă prin durere intensă, de scurtă durată, la unul sau mai mulţi dinţi. În majoritatea cazurilor, durerea apare în timpul masticaţiei sau la impactul dinţilor cu stimuli exteriori, de exemplu, cu băuturi sau alimente reci, fierbinţi, dulci, acre.
Cauzele sensibilităţii dentare
Hipersensibilitatea dentară apare ca urmare a faptului că stratul de smalţ se demineralizează şi se subţiază şi astfel expune dentina. Cauzele sunt multiple şi implică, în primul rând, alimentaţia. Consumul alimentelor acide conduce în timp la erodarea smalţului, motiv pentru care, de exemplu, după un meniu bogat în fructe, se recomandă consumul de brânză sau alune, pentru a echilibra pH-ul cavităţii bucale. Totodată, după masă este indicat să se aştepte minim 15 minute înainte de a se realiza periajul dentar. De asemenea, persoanele care se confruntă cu hiperaciditate gastrică sau reflux gastro-esofagian sunt mult mai expuse deteriorării danturii şi apariţiei sensibilităţii la nivelul dinţilor.
O altă cauză care conduce la hipersensibilitate dentară este retracţia gingivală. În acest caz, fie din cauza unei boli parodontale, fie ca urmare a periajului realizat incorect, gingia se retrage şi dezgoleşte dintele, permiţând astfel stimulilor exteriori să ajungă mai rapid la dentină şi, implicit, să provoace durere.
Bruxismul, cunoscut în termeni populari ca scrâşnit din dinţi, afectează puternic smalţul. Netratat, bruxismul poate conduce până la tocirea smalţului şi dezgolirea completă a dentinei, care este foarte dureroasă. Pe de altă parte, anumite produse de albire a dinţilor pot provoca o sensibilitate crescută, motiv pentru care acest tratament trebuie executat doar în cabinetul stomatologic. Fisurile dinţilor şi cariile pot, de asemenea, cauza durere, însă vizita la dentist o dată la şase luni poate înlătura rapid şi eficient această cauză. Punctăm că detartrajul ultrasonic executat neadecvat poate conduce la apariţia fisurilor în smalţ.
Cum se poate preveni şi trata hipersensibilitatea dentară?
Dincolo de eliminarea factorilor de risc, menţinerea igienei orale este primul şi cel mai important pas în tratarea hipersensibilităţii orale. Periajul zilnic corect, realizat atât dimineaţa cât şi seara, folosirea aţei dentare, a apei de gură şi a duşului bucal, dar şi vizita la dentist o dată la şase luni pentru detartraj şi consultaţie, sunt esenţiale în menţinerea unei danturi sănătoase.
Pe de altă parte, persoanele care suferă de hipersensibilitate dentară ar trebui să folosească periuţe de dinţi cu peri moi, să nu realizeze un periaj agresiv şi să folosească o pastă de dinţi special concepută pentru îngrijirea danturii sensibile. De asemenea, există produse de sigilare a zonelor dureroase care se pot aplica o dată la 6 luni, cu ocazia detartrajului şi care ajută mult la scăderea durerilor de dinţi.