Îţi poţi albi dinţii singură acasă. Lucruri pe care nu le ştii despre albirea dinţilor
Cu toţii ne dorim dinţi albi, însă evităm să apelăm la procedurile de specialitate pentru că nu suntem bine informaţi. Iată tot ceea ce trebuie să ştii despre albirea dinţilor de la dr. stomatolog Anca Vereanu.
“Albirea dinţilor este la modă şi de aceea vreau să-ţi dau câteva informaţii care să te ajute să iei decizia potrivită pentru tine. Albirile se pot face în cabinet sau acasă. În funcţie de acest lucru se folosesc concentraţii diferite de substanţă numită carbamidă sau peroxid de hydrogen. Cu cât substanţa e mai concentrată cu atît efectul va fi mai vizibil. Substanţele concentrate trebuie ţinute cât mai puţin pe dinte şi ele sunt folosite numai în cabinete. Concentraţia lor variază între 15-45% şi efectul lor este unul uneori spectaculos. La acest efect poate contribui utilizarea în cabinet a luminii led dată de o lampă specială (sistemul ZOOM). Lumina accelerează şi intensifică albirea”.
Albirile care se fac acasă folosesc concentraţii mai mici de 3-15% de carbamidă. Gelul pus în gutiere rămâne mult timp în contact cu dinţii şi astfel poate produce deshidratări ale dinţilor însoţite de sensibilitatea acestora la rece. De asemenea aplicat incorect poate duce la arderi ale gingiei , dureroase şi extrem de neplăcute. De aceea acest procedeu de albire acasă este tot mai rar folosit fiind preferat atât de pacienţi, dar şi de doctori, procedeul de albire în cabinet sub control permanent medical.
S-a constatat că cele mai spectaculoase rezultate le au cei cu dinţii galbeni. „Este mai puţin eficient pe dinţi maro şi cei cu dinţi gri pot răspunde greu şi uneori deloc la albire. Sunt pacienţi care după albire au rezultate spectaculoase şi alţii care abia sesizează albirea. Acest lucru depinde doar de răspunsul dinţilor la substanţa de albire, fiind o reacţie care diferă de la o persoană la altă”, spune Anca Vereanu, medic stomatolog.
Ce ar trebui să ştii după ce ţi-ai făcut albirea ?
Rezultatul se poate întreţine printr-un periaj corect zilnic, de cel puţin 2 ori pe zi şi prin flossing (folosirea aței dentare) de asemenea zilnic.
Trebuie evitate alimentele bogate în acizi şi tanin cum ar fi:
- cafeaua şi ceaiul negru
- vinul roşu
- fructe de pădure
- băuturile energizante
- băuturile carbogazoase colorate
- sosuri colorate (soia, tomate, curry)
Albirile ar trebui făcute după o consultare cu medicul dentist deoarece prezența cariilor, retracţiilor gingivale, inflamaţiilor de orice fel ale mucoasei orale reprezintă factori care ar trebui să amâne albirea până după tratarea acestora.
Zâmbetul perfect este dat nu numai de culoarea cât mai albă a dinţilor, dar şi de sănătatea lor.”
Articol disponibil pe perfecte.ro