Naturaleţea dinţilor în estetica dentara
Trebuie să ştiţi că NATURALEŢEA este cea mai importantă atunci când realizăm o lucrare de estetică dentară. Dinţii frumoşi sunt cei aflaţi în armonie cu forma feţei, a buzelor, a zâmbetului, atât în ceea ce priveşte forma lor, cât şi culoarea.
Forma dinţilor trebuie să fie în concordanţă cu aspectul general şi cu personalitatea fiecăruia. Sunt forme care avantajează sau care, din contră, urâţesc. Sunt dinţi dreptunghiulari, pătraţi, triunghiulari, cu unghiuri bine conturate sau mai ascuţite.
Faţetele dentare sunt cele care rezolvă problemele de formă ale dinţilor:
• faţetele din compozit – se pot face în cabinet în aceeaşi zi şi au un rezultat estetic foarte bun. Necesită un buget mai mic, însă pot fi o opţiune pentru o perioadă limitată de timp, de 2-3 ani;
• faţetele din porţelan/ceramică – se fac în laborator şi reprezintă o soluţie de lungă durată. Acestea sunt făcute dintr-o ceramică presată specială care are un aspect natural şi o rezistenţă mecanică crescută.
Culoarea dinţilor trebuie să fie albă, dar, uneori, nuanţa sclipitoare este o dovadă a falsului. Astfel, şi culoarea dinţilor trebuie aleasă în funcţie de pigmentul feţei, al buzelor şi, nu în ultimul rând, de varstă. Nu uitaţi, dinţii trebuie să arate totuşi natural, să aibă o formă frumoasă, să fie atât de albi cât să nu pară falşi.
În funcţie de ceea ce vă doriţi ca rezultat, procedurile de schimbare a zâmbetului, în virtutea unui rezultat cu estetică înaltă, presupun de multe ori o preparare a dinţilor mai mare sau mai mică. Aceste manevre nu compromit sănătatea dinţilor atât timp cât sunt executate cu ştiinţă şi nu la întâmplare. Stomotalogia este o artă, dar care totuşi funcţionează după nişte reguli şi proceduri standardizate, care, cunoscute şi respectate, duc la un produs final foarte frumos.
Dinţii frumoşi şi albi dau aspectul de tinereţe şi îngrijire, aspect pe care ni-l dorim cu toţii.
Articol disponibil pe saptamanamedicala.ro