Parodontoza: atenţie la semnele minore
Cauzele parodontozei
Principalele cauze care determină în mod direct apariţia parodontozei sunt placa bacteriană şi tartrul, însă sunt incriminaţi şi factori genetici, factori hormonali şi factori de mediu. Anumite boli, de exemplu diabetul, şi anumite medicamente pot, de asemenea, favoriza instalarea parodontozei. O contribuţie majoră o are şi stilul de viaţă, în special alimentaţia nesănătoasă şi fumatul, considerat factor de risc major în bolile parodontale.
Simptomele parodontozei
Fiind o afecţiune silenţioasă, în prezent parodontoza afectează 1 din 3 români, controlul stomatologic de rutină fiind absolut necesar în depistarea acestei boli. Parodontoza evoluează în trei stadii: gingivita, etapă în care gingiile sunt inflamate, parodontita superficială, etapă în care gingiile se retrag, osul alveolar este expus direct bacteriilor şi se formează pungile parodontale, iar respiraţia capătă un miros neplăcut, şi parodontita profundă, faza finală în care dinţii sunt expulzaţi din alveolele dentare şi cad. Primele semne care ar trebui să ne trimită de urgenţă la un medic dentist sunt gingiile roşii şi umflate, sensibile la atingere, care sângerează la periaj. De altfel, acestea sunt simptomele gingivitei, o afecţiune care, însă, nu este obligatoriu să degenereze în parodontoză. Descoperită în acest stadiu, parodontoza poate fi tratată cu şanse bune.
Tratamentul parodontozei
Tratamentul parodontozei depinde foarte mult de stadiul în care este descoperită boala. În faza de gingivită, prin detartraj, periaj profesional şi tratarea posibilelor carii, boala poate fi stopată sau chiar vindecată. Dacă, însă, este descoperită în stadii avansate, pentru a se elimina infecţia sunt recomandate tratamente antiinflamatoare şi antibiotice şi chiar tratamentul chirurgical care poate include adiţie de os, gingivectomie, chiuretaj subgingival sau operaţia cu lambou.
Cum poate fi prevenită parodontoza?
Parodontoza poate fi prevenită, în primul rând, prin menţinerea unei igiene orale corecte care să implice spălatul pe dinţi de minim două ori pe zi, realizarea periajului în mod corect, folosirea apei de gură, a aţei dentare şi a duşului bucal. Duşul bucal este un aparat de igienizare orală care nu ar trebui să lipsească din baia niciunui pacient diagnosticat cu parodontoză. De asemenea, planul de prevenţie al tuturor afecţiunilor parodontale implică efectuarea controlului stomatologic şi a detartrajului, o dată la şase luni.