Procedura Fast&Fixed recomandari si riscuri

Servicii

Procedura Fast&Fixed recomandari si riscuri

Multi doctori recomanda procedura Fast&Fixed sau “DINTI INTR-O ZI” ca fiind un concept universal, care s-ar potrivi tuturor pacientilor, insa nu este asa si explic de ce. Pe scurt Fast & Fixed inseamna 12 dinti pe 4 sau 6 implanturi. Principiile fizicii mecanice sunt stravechi si ele sunt pe deplin valabile si in zilele noastre. Implanturile au o unica destinatie, aceea de a fi stalpi in sustinerea unor dinti/punti pentru ca pacientii sa poata manca/musca. Daca acesti stalpi nu sunt proiectati in functie de necesitatile si caracteristicile pacientului, acesti stalpi se vor rupe, nefiind calculati corect ca si rezistenta.

Procedura dinti intr-o zi clinica Vereanu

Un pacient tanar, adica pana in varsta de 60-65 ani se considera un pacient cu forta masticatoare si cu necesitati mai mari decat 4 sau 6 implanturi. El in timp va deteriora lucrarea facuta pe atat de putine implanturi, va rupe implanturile pentru ca forta cu care mananca este mare. Daca facem o paralela cu podurile peste fluvii vom vedea ca toate aceste poduri au stalpi foarte grosi si multi. De ce? Pentru ca pe pod trec si masini mici si tiruri. Si daca trec masini mari podul trebuie sa aiba rezistenta mai mare. Un pod cu stalpi mici este marcat intodeauna cu semne de tonaj/greutate aprobata pt a trece pe acel pod.

Revenind, oamenii tineri au forta de masticatie mult mai mare decat oamenii in varsta si de aceea tinerii au nevoie de mai multi stalpi, deci de mai multe implanturi pentru a avea o lucrare pe termen lung. Implanturile reduse in numar, cum este in procedura Fast & Fixed nu vor rezista multi ani intr-o gura de tanar (pana in 60 ani) pentru ca fortele si tensiunile vor fi atat de mari pe un nr mic de stalpi incat in 5-6 ani vor aparea probleme ireversibile de resorbtie si pierdere a implanturilor.

De ce se recomanda aceasta procedura?

Doar pe motivul financiar, ca e mai ieftina si pacientul nu-si permite mai mult. Medicii trebuie sa recomande ce este corect medical lasand pacientul sa decida daca isi permite sau nu. Am vazut pacienti la clinica, veniti pentru o a doua opinie, carora li s-a prezentat ca solutie unica procedura de dinti intr-o zi, 12 dinti pe 4 sau 6 implanturi. Pacienti care erau tineri, dar care aveau buget limitat. Avem datoria si OBLIGATIA de a explica pacientului avantajele si dezavantajele fiecarei proceduri chirurgicale si pacientul in totala cunostinta de cauza trebuie sa aleaga ce considera ca I se potriveste mai bine. Este un fapt nemedical si total comercial acela de a indica pacientului o unica solutie adaptata unei sume de bani neavand legatura cu alte criterii de selectie care ar trebui aplicate.

Procedura dinti intr-o zi clinica Vereanu

Intotdeauna pacientul trebuie sa primeasca tratamentul corect pentru varsta lui, necesitatile lui functionale si estetice. Abuzul de Fast & Fixed la un pacient tanar poate avea repecursiuni grave pe termen lung, medicii nu trebuie sa faca abuz de aceasta procedura doar pentru ca e vorba de un castig rapid la mijloc sau ca e o ”procedura la moda”.

Pacientul tanar si care nu are posibilitatea financiara a unui tratament mai complex care include grefe osoase si reconstructiile zonelor maxilare atrofiate  trebuie informat corect.

Pacientii trecuti de prima tinerete, deci cam in jurul varstei de 60 ani, nu mai au musculatura fetei si a gurii atat de puternica, dieta lor nu mai consta in alimente dure, carne multa, cruditati  si de aceea aceasta procedura poate constitui un succes pe fondul unui comportament alimentar mai adaptat varstei.

PROCEDURA DE FAST & FIXED A FOST INVENTATA SI RECOMANDATA PENTRU A VENI IN AJUTORUL UNOR PACIENTI VARSTNICI, PENTU A LE REZOLVA PROBLEMELE DE ALIMENTATIE/ESTETICA PENTRU O PERIOADA MAI MULT SAU MAI PUTIN LIMITATA. Speranta de viata a fost luata in considerare, care la un pacient de 60-65 de ani este diferita de a unuia de 35-45.

Luand in calcul toate aceste aspecte recomand cu insistenta ca atunci cand un pacient, pana in 60 ani, care primeste aceasta indicatie sa mai caute si o a doua opinie, cautand un medic specialist chirurg oral cu experienta. Din pacate multe indicatii pentru aceasta procedura sunt facute luand in considerare numai aspectul financiar si nu toate celelalte expuse mai sus. Decat un Fast&Fixed unui tanar fara posibilitati financiare, mai bine o proteza telescopata pe 4 implanturi care poate fi oricand schimbata cu o punte fixa prin cresterea numarului de implanturi in timp.

In opinia mea, pacientul are dreptul la informare si daca este informat corect el poate gasi solutii de acoperire a unui plan de costuri mai ridicat cu ajutorul unor credite. Este la indemana pacientilor decizia de a opta asupara unei proceduri ieftine sau a unei proceduri corect adaptata medical lui si poate mai scumpe. PACIENTUL DECIDE. MEDICUL RECOMANDA.