Totul despre implanturile dentare (II)

Articole, Servicii

implant dentar clinica dr. vereanuImplanturile sunt dispozitive medicale care au o rată de succes de peste 98% în condiţiile respectării mai multor factori în timpul tratamentului. Unul dintre aceştia este calitatea implantului şi posibilităţile pe care ţi le oferă sistemul de implanturi. De asemenea, experienţa doctorului şi nivelul de instruire sunt esenţiale.

Majoritatea eşecurilor în implantologia orală au la bază calitatea slabă a implanturilor şi lipsa experienţei medicului.  Un cost ridicat nu indică întotdeauna calitate garantată, dar un cost mic denotă intotdeauna utilizarea unor materiale de calitate inferioară, ieftine şi cu siguranţă prestaţia unui doctor neexperimentat. Toate aceste aspecte ar trebui cunoscute de pacienţi, pentru a-şi putea lua deciziile, în totală cunoştinţă de cauză. Sănătatea este starea de bine care trebuie păstrată şi de aceea alegerea modalităţilor de tratament trebuie făcută după o informare amănunţită asupra subiectului.

Implantul recomandat în clinica noastră este de la compania americană Zimmer Dental. Într-o statistică internaţională implantul Zimmer stă pe podium împreună cu alte mărci produse în Elveţia şi Germania, fiind un etalon în branşa produselor medicale de calitate.

implant dentar clinica dr. vereanuImplantul este înserat în os în faza chirurgicală. După o perioadă de timp (timp de vindecare intraosos), se descoperă implantul şi se trece la faza protetică care constă în următorii paşi:

  • Alegerea unui bont protetic în concordanţă cu situaţia locală a pacientului
  • Executarea în laborator a coroanei dentare
  • Fixarea bonţului la implant prin înşurubare
  • Ataşarea coroanei protetice pe acest bont

Toate forţele care rezultă din procesul de masticaţie al pacientului se vor descărca la nivelul coroanei dentare şi deci pe bontul protetic şi implicit la nivelul implantului, care la rândul lui le va transmite osului înconjurător.

Ce rezultă de aici? Două aspecte importante :

  • Şurubelul prin care bontul se leagă de implant poate ceda, ducând la fracturarea lui şi deci la mobilitatea lucrărilor protetice – cu prognostic foarte prost, deoarece există posibilitatea ca fragmentul fracturat de şurub din interiorul implantului să nu mai poată fi scos şi atunci implantul nu mai poate fi folosit.
  • Modul în care a fost inserat implantul ca direcţie şi înclinare în os – va decide asupra duratei de viaţă a implantului, deoarece un implant cu direcţie eronată impune folosirea unor bonturi angulate şi deci, nefiind drepte, forţele se vor descompune şi nu se vor transmite în axul implanturilor, deci vor favoriza fractura şurubului în timp şi apariţia unor probleme nedorite.

Concluzia este că pentru a alege cel mai bun tratament, pacienţii trebuie să fie informaţi şi să poată decide în totală cunoştinţă de cauză – preţul nu este întotdeauna o garanţie.