Etapele inserarii unui implant dentar

Articole

Implanturile sunt in forma de surub si ele au rolul de a inlocui radacina dintilor care lipsesc.

Implanturile sunt cea mai confortabila solutie de inlocuire a unui dinte lipsa si de asemenea ele sunt solutia ideala de stopare a resorbtiei, atrofiei osului. Dr Anca Vereanu, specialist chirurgie dento-alveolara si implantologie oralaClinica dr. Vereanu Etapele inserarii unui implant dentar pt site

Implanturile pot fi din titan si cele mai moderne din zirconiu. Titanul este un material cu o lunga istorie in medicina, el fiind folosit in ortopedie cu mult inainte de a fi utilizat in implantologia orala. Titanul este un material biotolerat, cu mare stabilitate la coroziune datorita stratului protector de oxid de titan. Aceste caracteristici il fac sa fie foarte bine tolerat de organism si sa nu existe fenomene de rejectare datorate materialului. Alergiile la titan au fost extrem de rar raportate.

Zirconiul este un material mult mai nou si mai modern cunoscut pentru calitatile lui superioare in contact cu tesuturile vii. Avantajul zirconiului este unul estetic dar inca sunt retineri vis a vis de rezistenta lui mecanica. Implanturile din zirconiu se integreaza foarte bine dar se pot crapa sau rupe la o manipulare neavizata. Fiind un produs avantgardist multi medici prefera siguranta titanului care a fost demonstrata in multi ani de utilizare fara incidente. Datorita curentului actual in medicina care promoveaza terapiile nonmetalice, zirconiul va castiga teren si mai multa incredere.

Etapele inserarii unui implant sunt:

  • Anestezia locala asemanatoare cu cea care se face in tratamentul cariei dentare,
  • se face o incizie la mucoasa pentru a se departa gingia si expune osul in dreptul locului unde se doreste inserarea implantului,
  • apoi cu freze de tipul unui burghiu se face un canal in os in care se insurubeaza implantul,
  • implantul odata introdus se acopera cu un capacel de vindecare si se coase gingia la loc,
  • peste 7 zile se scot firele si se asteapta vindecarea care consta in perioada de osteointegrare a implantului-perioada in care osul se vindeca in jurul implantului.

Exista situatii in care stabilitatea primara a implantului, adica imediat dupa introducerea lui in os, sa fie foarte buna si atunci se poate opta pentru protezarea imediata adica montarea unui bont protetic pe care se cimenteaza sau insurubeaza o coroana din ceramica. Aceasta procedura se numeste „incarcare protetica imediata” si de multe ori este de preferat pentru un efect estetic crescut.

Succesul tratamentului prin implanturi este condiţionat şi de comunicarea dintre doctor şi pacient. Toate aceste aspecte trebuie clarificate pacienţilor pentru ca ei să poată înţelege complexitatea acestor tratamente şi să poată opta în deplină cunoştinţă de cauză asupra modalităţii de tratament pe care o doresc şi pe care şi-o permit financiar.