Tratamentul ortodontic este unul complex si de lunga durata. Dintii drepti sunt o necesitate.

Servicii

De ce ajungem să avem dinti strambi si cand este cel mai bine sa face controalele stomatologice pentru a avea dinti drepti?

Dintii cresc strambi de la faza de eruptie a dintilor definitivi. Tot mai multi copii au maxilare mici si dinti lati. Dintii fiind prea lati nu incap pe un maxilar prea mic, si de aceea ei se inghesuie unul pe altul ca sa erupa. Cel mai bine este ca in acest moment al dentitiei mixte, cand inca nu au cazut toti dintii temporari dar au erupt si o parte din dintii definitivi, sa ducem copilul la un medic specialist ortodont pentru a evalua corect situatia si a indica daca este cazul un aparat mobil pentru largirea maxilarelor astfel incat sa aiba loc dintii. Varsta optima este in jur de 7 ani-8 ani.

Cand este varsta potrivita pentru un aparat dentar?

Aparatul mobil este indicat sa fie pus atunci cand sunt erupti cel putin molarii de 6 ani si incisivii centrali. Varsta nu mai este un criteriu fix pentru ca acum exista copii cu eruptie precoce care au la varsta de 5 ani jumate dinti permanenti erupti si de asemenea eruptii intarziate, copii de 7 -8 ani care au inca toti dintii temporari. Probleme pot apare la eruptia precoce deoarece dintii permanati apar prea repede si maxilarele nu au crescut inca suficient ca sa faca loc dintilor mai mari care vin. Si asa apar inghesuirile.

Dintii strambi sunt doar o chestiune de estetica dentara sau are si alte implicatii medicale (care)?

Dintii strambi dau in primul rand probleme functionale, insa estetica este si ea importanta. Relatia dintre arcade este stricata de existenta dintilor strambi, astfel ca muscatura nu mai este corecta, ceea ce va duce in timp la probleme in articulatia temporo-mandibulara, articulatia care leaga mandibula de craniu. Astfel vor apare zgomote in articulatie atunci cand mancam, pocnituri care se aud si de catre cei langa care stam. Ceea ce este mai grav este ca pot apare migrene pe care pacientii nu le pun pe seama unei muscaturi incorecte, migrene tratate incorect prin administrarea pe termen lung a unor antialgice sau antiinflamatoare care nu vor rezolva problema.

Ce probleme ridica indreptarea dintilor la varsta adulta?

Nu sunt probleme cu indreptatul dintilor la adulti. Singurul dezavantaj este ca indreptarea dintilor inghesuiti nu se poate face decat daca exista loc si acesta trebuie facut prin extractia anumitor dinti. Sunt putine cazurile la care nu este necesara extragerea unor dinti laterali pentru a alinia de exemplu frontalii incalecati. De aceea este important ca atunci cand parintele observa la copilul lui ca dintii sunt strambi sau incalecati sa se duca la ortodont si sa incurajeze copilul sa poarte aparat mobil evitandu-se astfel extractiile dentare necesare cand se pune aparatul mai tarziu.

Cat trebuie purtat un aparat dentar pentru a avea dinti perfect aliniati?

Cat e nevoie in functie de situatia fiecarui caz in parte. Aparatele mobile se pot purta 1-3 ani. Aparatele fixe, de la 6-luni la 2 ani.

Ce e permis/interzis sa mananci cat timp porti un aparat dentar?

Recomandarea este de a evita alimentele crocante care pot dezlipi bracketii si alimentele lipicioase, greu de curatat de pe aparat. Cu aparatele mobile nu este indicat sa se manance, restrictiile de alimentatie fiind mai mult pt purtatorii de aparate fixe.

Cum gasesc ortodontul potrivit pentru a-mi pune aparat?

Ortodontia este o specialitate care necesita multa experienta si recomandarea ar fi sa cautati un ortodont cu cazuistica complexa, cu experienta si care sa va stea la dispozitie cand apar probleme. De asemenea este important sa alegeti un medic care sa fie constant in acelasi loc de munca, clinica/cabinet deoarece tratamentele se intind pe mai multi ani si medicilor ortodonti nu le place sa preia cazuri incepute de alti colegi. Este un parteneriat pe ani de zile care necesita seriozitate atat din partea medicului dar si din partea pacientului.