Fatete dentare – afla cui sunt recomandate

Articole

Fatetele sunt recomandate atunci cand exista nemultumiri legate de culoarea dintilor sau integritatea lor. Ma refer la dinti care au fost cariati si care au diferite obturatii (plombe) care si-au modificat culoarea si arata rau. De asemenea fatetele sunt recomandate si in cazuri in care exista inghesuiri usoare sau spatieri intre dinti si se doreste o aliniere perfecta a dintilor. In cazul in care aceste inghesuiri de dinti sunt mari ar fi de recomandat purtarea unui aparat dentar inaintea fatetelor deoarece rezultatul estetic ar fi unul superior.

Dintii reprezinta unul dintre elementele principale care asigura frumusetea fetei.

De asemenea fatetele sunt recomandate cand se doresc dintii putin mai lungi. Persoanele care au dintii scurti, fie ca asa sunt ei sau ca sunt tociti (spunem noi abrazati), par mai batrane. Si in acest caz lungirea dintilor da aspect de intinerire cu un efect foarte vizibil. Ci inaintarea in varsta buza superioara se lasa si cade. Este un moment in care fatetele pe dintii frontali vine sa ajute in sustinerea buzei superioare si sa redea aspectul mai tineresc.

Fatetele sunt unelte in estetica dentara dar pot rezolva si probleme mai mici cum ar fi acoperirea leziunilor cuneiforme sau a cariilor de colet care nu se mai extind odata ce pui fatete. In cazul retractiilor gingivale, fatetele nu rezolva problema ci doar o acopera temporar pentru ca retractiile gingivale au cauze multiple si serioase care trebuie tratate inainte de aplicarea fatetelor. Altfel fenomenul continua si fatetele nu sunt o solutie.

”Daca fatetele sunt facute „cu cap” adica ele sunt rezultatul unei analize complexe a starii pacientului, a unei muscaruri corecte, a pozitiei dintilor care urmeaza a fi acoperiti cu fatete, atunci fatetele sunt foarte ok de pus. In schimb daca se recomanda fatete in cazul unui muscaturi incorecte sau in cazul unor dinti foarte inghesuiti sau nealiniati – medicul va trebui sa slefuiasca foarte mult din dinte pentru a putea face aliniere si astfel structura dintelui va avea de suferit si se va pierde din rezistenta lui”. Dr Anca Vereanu, specialist chirurgie dento-alveolara

Fatetele sunt recomandate si chiar pe dintii frumosi dar care sunt putin infundati si nu sustin buza superioara. Sunt multe fete care-si doresc buze mai mari, mai evidente si acest lucru se poate obtine foarte frumos prin fatete dentare usor mai bombate care sa arunce in fata buza superioara cu efect permanent.

”Ca o paranteza as vrea sa sfatuiesc fetele tinere ca inainte de a-si injecta in exces buza superioara sa isi faca dintii, fatete sau coroane daca este nevoie si apoi sa se injecteze dozand cantitatea de acid hialuronoic atat cat este nevoie. Fatetele pot avea acest efect de marire a buzelor, fiind un efect permanent, nu temporar ca acidul”. Dr Anca Vereanu, specialist chirurgie dento-alveolara