Cele mai noi trend-uri în materie de aparat dentar. Ce preferinţe au româncele

Articole

Cele mai noi trend-uri în materie de aparat dentarÎn străinătate auzim adesea de trenduri în materie de aparate dentare. Culori diferite, modele ciudate, toate atrag atenţia femeilor care au nevoie de acest element auxiliar. Ce se întîmplă însă în România? Răspunsul vine de la dr. Anca Vereanu.

Aparatele dentare sunt de 2 feluri. Mobile şi fixe. Cele mobile sunt pentru copii până la vârsta de aproximativ 14 ani şi acestea se pot face în toate culorile, cu sclipici, multicolore şi cu figurine diverse pe ele, astfel că au devenit moderne şi dorite. Acesta este şi scopul, de a fi trendy şi de a fi purtate cât mai mult pentru a scăpa repede de ele.

Ele au rolul de a acţiona în perioada de creştere asupra oaselor maxilare, dilatându-le pentru a face loc dinţilor definitivi care nu au loc să iasă şi atunci se înghesuie. Cine îşi doreşte un zâmbet frumos pentru copilul lui trebuie neapărat ca în jurul vîrstei de 7 ani să ducă copilul la un consult ortodontic la un doctor specialist în ortodonţie.

Ceea ce se poate obţine cu un aparat mobil în copilărie nu se mai poate obţine niciodată cu un aparat fix-bracketi, în adolescenţă sau la maturitate. De aceea îndreptarea dinţilor la maturitate nu se poate face decât cu crearea de spaţii prin extragerea anumitor dinţi, deci cu anumite compromisuri.

Aparatul fix poate face modificări de poziţie ale dinţilor, dar nu poate corecta defecte ale maxilarelor datorate suptului degetului prea mult timp sau a alimentării cu biberon prea îndelungată. Din această cauză vin mulţi tineri în cabinet cu probleme de estetică pe care încercăm să le corectăm împreună cu ortodontul, dar uneori nu se poate obţine „PERFECT”, deoarece problemele sunt din copilărie şi copiii ar fi trebuit duşi la ortodont.

Aparatele fixe pot fi metalice sau fizionomice, din ceramică sau safir, albe, aproape insesizabile pe dinţi. Accesoriul colorat este dat de elasticele multicolore care se pun în jurul fiecărui bracket, pe fiecare dinte. Pacientul îşi poate alege culoarea de la un control la altul. În general, şcolarii vor tot felul de culori haioase. Persoanele adulte preferă aparatele ceramice albe, cât mai discrete.

Cel mai discret aparat fix se montează pe interiorul arcadelor. Se numeşte tehnica linguală sau INCOGNITO şi este cea mai costisitoare, ca orice articol de lux. Acest aparat nu se vede deloc şi este preferat de pacienţi cu meserii şi poziţii speciale.

Articol disponibil pe perfecte.ro