Osteoporoza și tratamentele ei specifice ridică o problematică nouă în lumea chirurgilor orali și maxilo-faciali

Articole

Osteoporoza și tratamentele ei specifice ridică o problematică nouă în lumea chirurgilor orali și maxilo-facialiDoctor Anca Vereanu este medic primar stomatolog, specialist chirurg dento-alveolar, specializată în implantologie și este și asistent universitar la UMF „Carol Davila” din București. O cunoașteți de la emisiunea „Doctorul Casei” pe care a realizat-o la Acasă TV, până în primăvara acestui an. Am ales să discutăm cu doctor Anca Vereanu despre cele mai moderne boli ale cavității bucale, printre care si despre osteoporoza și tratamentele ei specifice și despre noutățile congreselor internaționale din medicina stomatologică, pentru că este unul dintre cei mai apreciați specialiști de la noi din țară.

Fiecare om trebuie să aplice modalități de igienă diferite

Din sutele de consultații petrecute în clinica dumneavoastră, care sunt cele mai frecvente greșeli elementare – și nu numai – pe care le-ați întâlnit la pacienți?
În general, pacienții mei sunt instruiți și nu aș cataloga drept greșeli anumite scăpări pe care le au. Întâlnesc frecvent pacienți care nu au fost informați despre procedurile de igienă orale specifice fiecăruia în parte. Trebuie să subliniez că fiecare om, în funcție de statusul său dentar și de afecțiunile pe care le are, ar trebui să aplice modalități de igienă diferite. Deci, o primă „greșeală” este necunoașterea arsenalului existent pentru a avea dinți foarte curați și o limbă curată.

Care sunt bolile moderne ale cavității bucale și cauzele lor?

Boli moderne nu există. Există boli vechi, care sunt la fel de moderne, din păcate. Cea mai des întâlnită este boala parondontală sau boala „dinților frumoși”, așa cum este ea cunoscută. Se mai numește așa pentru că, de cele mai multe ori, cei care suferă de această afecțiune au dinți foarte frumoși, intacți. Din păcate, parodontoza, cum este ea cunoscută, este o boală veche, dar și modernă, care produce multe neplăceri pacienților, în special celor care nu sunt tratați corect sau celor care n-o iau în serios și amână vizita la dentist. Ceea ce aș putea spune că este „modern” ar fi problemele pe care le găsesc la cât mai mulți copii, aproape la toți, înghesuirile dentare combinate cu maxilare mici, dezvoltate insuficient. Aproape toți copiii care ne vizitează în cabinet au nevoie de aparate dentare, ceea ce „pe vremea mea” nu era. Mai purtau copiii aparate, dar parcă nu chiar toți.

Zâmbetul perfect se creează din copilărie, cu ajutorul părinților grijulii

Cum pot fi prevenite și tratate aceste probleme?

Boala parondontală poate fi ținută sub control prin tratamente specifice și prin prezența în cabinet a pacientului de cel puțin trei ori pe an. Igiena personală este extrem de importantă și trebuie să constea în folosirea pastelor de dinți speciale, a periuțelor interdentare, a dușurilor bucale și a ațelor dentare. Cel care are această afecțiune trebuie să știe că, în afară de igienizările profesionale pe care i le face medicul în cabinet, de trei-patru ori pe an, trebuie să fie foarte atent și riguros și cu igiena personală. În cazurile mai avansate, trebuie aplicate proceduri chirurgicale de eliminare a pungilor și de stabilizare și menținere a situației. Cine nu ia în serios această boală își va pierde dinții mult mai devreme decât dacă s-ar trata. Foarte important este alegerea momentului ideal de extragere a dinților bolnavi și de inserare a unor implanturi. În cazul copiilor cu înghesuiri dentare și maxilare mici, avem o veste bună. Aducerea copiilor la timp la doctor duce la rezultate foarte bune și la un aspect final frumos și armonios, la zâmbetul perfect atât de râvnit. Zâmbetul perfect și natural se creează din copilărie, cu ajutorul părinților grijulii care se ocupă de copiii lor.

Medicina este un domeniu în care trebuie să evoluezi constant. Știu că v-ați întors recent de la un congres din străinătate.

Mă duc anual la unul-două congrese importante internaționale, fără să le menționez pe cele mai mici sau conferințele locale. Formarea mea profesională a avut loc în mediu universitar, unde predau de 18 ani Implantologie Orală, ceea ce m-a orientat mult către cunoașterea și aprofundarea acestei specialități. M-am întors de curând de la congresul Asociației Europene de Oseointegrare (EAO) și am venit încântată de conferințele la care am asistat. Am vrut să văd ce mai e nou, să pot să îmi apreciez munca în raport cu ce se mai face în lume, în domeniul meu.

Corectitudinea în medicină este una singură, și pe aceea trebuie să o practice toată lumea

Ce lucruri noi și interesante ne puteți împărtăși de acolo?

M-a interesat foarte mult să particip la sesiunile în care s-a dezbătut tratamentele pacienților cu patologii asociate care vor implanturi. Am mulți pacienți cu afecțiuni cardiace, diabetici și, de asemenea, multe femei diagnosticate cu osteoporoză. Osteoporoza și tratamentele ei specifice ridică o problematică nouă în lumea chirurgilor orali și maxilo-faciali. Tratamentele cu bisfosfonați în cazul acestei boli au atras după sine anumite complicații postoperatorii despre care nu s-a știut, și, de aceea, aceasta a fost pentru mine o temă de mare interes. De asemenea, am participat la un curs al unui renumit parodontolog, Giovanni Zucchelli, pentru a vedea anumite tehnici operatorii pe care el le-a descris și pe care le aplic și eu cu mult succes. Am vrut să-l văd pe acest profesor și să mă asigur că aplic bine metoda sa. Am participat la toate sesiunile lectorilor valoroși în implantalogie orală, pentru a vedea ce mai e nou. Este interesant să vezi lectori din toată lumea cu mentalități și obiceiuri diferite, dar care, atunci când vine vorba despre medicină și despre chirurgie, găsesc toți un limbaj comun. Orice limbă vorbești și orice culoare ai, un lucru este cert: corectitudinea în medicină este una singură, și pe aceea trebuie s-o practice toată lumea, indiferent de unde vine.

Am foarte mulți pacienți cu teamă de dentist, dar reușesc să-i liniștesc

Cum îi puteți ajuta pe cei care au o frică înnăscută de stomatolog?

Am foarte mulți pacienți cu frică de stomatolog. Reușesc să-i liniștesc prin felul meu de a fi, foarte volubil și glumeț, prin discuții de început care să le redea încrederea în medic. În general, tuturor le este frică de durere. Dacă reușești să convingi pacientul că nu va avea dureri, atunci comunicarea este bună. Cu astfel de pacienți discutăm mult și, în primele ședințe, nici nu facem prea multe, dar îi determinăm să vină la noi cu încredere că nu li se va întâmpla nimic rău. De cele mai multe ori reușim, și ei încep să vină cu plăcere și cu dorința de a finaliza lucrările, pentru a avea cât mai repede dinți frumoși. În cazul intervențiilor chirurgicale, implanturilor sau diferitelor proceduri de reconstrucții osoase, noi colaborăm cu anesteziști. Pacienții fricoși sau stresați se sedează și, astfel, reușim să-i ajutăm. Sunt pacienți care optează pentru sedare chiar în cazul extragerii dinților. Nu vor să aibă vreun stres sau nu-și pot controla reacțiile vegetative, și atunci avem această rezolvare.