Vârsta nu reprezintă o contraindincație pentru inserarea implanturilor

Articole

Vârsta nu reprezintă o contraindincație pentru inserarea implanturilorStilul de viață necorespunzător, poluarea, stresul și substanțele chimice dăunătoare pe care le ingerăm odată cu alimentele au dus la creșterea numărului de boli. Nici dinții noștri nu au fost feriți de afecțiunile moderne sau mai puțin moderne. Parodontoza (pierderea dinților) continuă să facă victime în ciuda evoluției medicinei. Și când această boală își intră în drepturi, implantul dentar rămâne cea mai viabilă soluție. Vârsta reprezintă o contraindincație pentru inserarea implanturilor?

Am dezbătut tot ce trebuie să știți despre implant cu doctor Anca Vereanu, medic primar stomatolog, chirurg dento-alveolar, specializat în implantologie și asistent universitar la UMF „Carol Davila” din București, pe care o cunoașteți de la emisiunea „Doctorul Casei”, difuzată de postul Acasă TV până în primăvara acestui an.

Costul este dat de producător și de abilitățile doctorului

În ce constă implantul dentar și de câte tipuri este?

Implanturile dentare reprezintă o opțiune importantă de tratament pentru o varietate de scenarii care includ înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă și realizarea unor coroane sau punți.  Implantul este un șurub, de obicei, făcut din titan, folosit pentru a înlocui rădăcina unui dinte lipsă. Acesta este înșurubat în maxilar și furnizează o bază solidă pentru coroane sau proteze dentare. Scopul este îmbunătățirea sănătății, a funcției masticatorii și a aspectului estetic, implanturile putând să redea confortul și senzația de dinți naturali.

Care sunt factorii care determină costul unui implant?

Există peste 7000 de producători de implanturi pe piață. Este foarte greu pentru un pacient care, în mod normal, nu are cunoștințe de specialitate, să poată să aleagă implantul de calitate. În general, într-o lume normal așezată, costul ar trebui să fie un garant al calității. La noi nu este întotdeauna așa și, de aceea, pacientul trebuie să aleagă în primul rând doctorul. Un doctor experimentat, cu renume bun nu lucrează cu materiale slab calitative pentru că se respectă pe el și își respectă munca. În primul rând, costul unui implant este dat de producător. Există lideri mondiali care investesc milioane de euro în cercetarea și în dezvoltarea produselor, au studii clinice, iar calitatea estea verificată și garantată. Aceste implanturi au costuri mai mari decât celalalte care sunt copii sau produse noi insuficient testate și fără istoric. Costul implantului este dat apoi de abilitățile chirurgicale și protetice ale doctorului. Un medic bun este unul care s-a instruit mult, a învățat ani buni, are titluri științifice, grade profesionale și a participat la zeci de cursuri și congrese la care s-a format. Toate acestea se reflectă în calitatea actului medical și de aceea tarifele acestor doctorivor fi întotdeauna mai mari. Trebuie să existe diferențe între doctori și începători sau neexperimentați și cei cu practică solidă și cu renume. Pacientul care alege să-și facă un implant doar în funcție de preț va pierde pe termen lung, pentru că prețul mic reflectă două lucruri: implant de calitate slabă și un doctor în căutare de pacienți. Din păcate, implantul nu este nicăieri în lume la îndemâna tuturor. Este considerat un tratament costisitor pe care nu toți și-l permit, ca atare, există variate modalități de tratamente dentare pentru toate bugetele. Dar, dacă se dorește implant, atunci alegeți în cunoștință de cauză pe toate planurile. Cititorii dumneavoastră pot ști că cele bune firme producătoare de implanturi din lume, care se găsesc și la noi, sunt: Zimmer, Straumann, Friadent, Nobel Biocare.

Lipsa dințiilor duce la modificări neplăcute care se refac greu

Când este momentul ca pacienții să recurgă la procedura de implant?

Atunci când sunt pe cale să piardă un dinte sau când le lipsesc deja dinți. Implantul trebuie să fie o opțiune înaintea unei punți. Lipsa dinților duce la modificări neplăcute și uneori severe, care se refac greu. Tratamentul prin implant instituit cât mai repede oferă pacientului confort, naturalețe, funcționalitate și, nu în ultimul rând, încredere în sine și lipsa complexelor. Cei cărora le lipsesc dinți au fizionomia modificată, zâmbesc ciudat sau deloc, nu se mai pot amuza în voie râzând liber, cu „gura până la urechi”. Se vede lipsa de relaxare. De aceea, momentul ideal pentru implant este cât mai aproape de pierderea dintelui. Dar și cei cu lipsuri vechi ar trebui să nu mai amâne, pentru evitarea consecințelor asupra stării generale a sănătății, cum se poate întâmpla în cazul celor cu mulți dinți lipsă.

În ce afecțiuni nu se recomandă implantul dentar?

Diabetul nu este o contraindicație absolută pentru implant, dar persoanele diabetice trebuie să fie foarte atent controlate înainte de începerea tratamentului prin implanturi. Se fac anumite analize care trebuie interpretate corect atunci când se inițiază o astfel de terapie unui diabetic. Monitorizarea unui pacient diabetic necesită anumite rigori medicale pe care doctorul trebuie să le cunoască.

Pacientul care alege să-și facă un implant doar în funcție de preț va pierde pe termen lung pentru că prețul mic reflectă două lucruri: implant de calitate slabă și un doctor în căutare de pacienți

Ce este important de știut pentru a menține cât mai mult timp un implant?

Implanturile sunt percepute de cei care le au ca și dinții lor naturali. Lucrările protetice sunt importante pentru menținerea implanturilor. Un implant bine pus chirurgical se poate pierde din cauza unei coroane prost făcute. De aceea, succesul unui implant este în egală măsură datorat unei manevre chirurgicale corecte, cât și a execuției lucrării protetice. Pentru a evita apariția inflamațiilor și a pierderilor osoase se recomandă un nivel de igienă crescut, controlul la medic o dată pe an și control radiologic pentru verificarea nivelului osos. Alimentația trebuie să fie una normală, echilibrată. În principiu, ce nu e bine să faci cu dinții naturali nu e bine sp faci nici cu implanturile.

Inserate prea devreme pot duce la asimetrii faciale

De la ce vârstă se poate pune un implant?

Implanturile dentare se pot pune doar atunci când creșterea facială este completă. Implanturile inserate prea devreme pot duce la asimetrii faciale și tulburări de creștere a maxilarelor, cu efecte fizionomice nefaste. Ar trebui așteptat până după împlinirea vârstei de 16-18 ani.

Până la ce vârstă se pot pune implanturi?

Vârsta nu reprezintă o contraindicație pentru inserarea implanturilor. Se pot insera implanturi și la vârsta de 70-80 de ani dacă nu există contraindicații de ordin general pentru chirurgia orală.

Respingerea de organism nu mai este de actualitate

Când respinge organismul un implant?

Implanturile se fac din titan pur și acesta este unul dintre materialele cel mai bine tolerat de organism. Extrem de rar au fost menționate cazuri de alergii la titan. Motivele pierderii implanturilor pot fi mai multe: condițiile locale, lipsa unei bune vascularizări, infectarea zonei operate și alte astfel de cauze. Respingerea propriu-zisă nu mai este de actualitate. Utilizarea implanturilor de calitate, produse de firme medicale de prestigiu, garantează acceptarea și osteointegrarea implantului. De aceea trebuie să fiți informați și să puteți alege calitatea dispozitivelor introduse în organism.